Seria Niefortunnych Zagadek

    Lockme Partner

    Seria Niefortunnych Zagadek

    Niezwykle Tajna Organizacja poszukuje ochotników! Podły hrabia Olaf uknuł niecną intrygę celem podstępnego zdobycia fortuny sierot Baudelaire. Wioletka, Klau... [more]

    2-6 people

    75' minutes

    Narrative

    intermediate

    222 reviews

    Poland: 19th place

    Pszczyna: 1st place

    9 .6
    9.6/10 Customer service: 9.9/10 Interior: 10/10 Difficulty according to players: Medium Number of reviews: 222

    Sorting: |

    Review language: | |

    Swistakk
    Swistakk

    Guide
    551 pts

    205 reviews

    Bardzo klimatyczny pokój

    6/22/22 | visit date: 5/7/22

    Trusted review

    Swistakk 205 reviews

    Na kolejnym wyjeździe do Śląska w końcu udało się zajechać do Pszczyny :). Motywacja do tego tym większa, że pokój w obecnej wersji ma być tylko jeszcze niedługo, a potem ma go czekać jakaś przebudowa (tzn. na nowy pokój, a nie na odświeżoną wersję iirc). Pokój ma już swoje latka, ale uważam, że moim zdaniem bardzo ładnie się starzeje. Nie powala na kolana wymyślną technologią czy błyszczącą scenografią przenoszącą nas w fantastyczny świat, ale zdecydowanie ma swój charakterystyczny klimacik, który potrafi urzec, wygląda bardzo schludnie i potrafi zaskoczyć.

    Poziom trudności zagadek jest raczej niewygórowany i doświadczone drużyny nie powinny mieć z nim kłopotów, aczkolwiek ze względu na pewne aspekty pokój może być sporym wyzwaniem dla zespołów dopiero co zaczynających przygodę, gdyż będzie wymagana umiejętność współpracy. Struktura zagadek jest dobrze przemyślana.

    Pokój zdecydowanie warto odwiedzić, bardzo przyjemna wizyta :). I do tego bardzo dobrze rozmawiało się z właścicielem.

    A w swojej skali oceniania, którą postanowiłem zaadaptować (dokładniejszy opis na moim profilu, w skrócie 1-kiepski, 3-solidny, 5-wyjątkowy):
    Wystrój, klimat i production value: 4
    Zagadki i flow: 3
    Coś oryginalnego: 4
    Czy się dobrze bawiłem?: 3

    Overall rating: 8/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Easy

    dominika.mitrenga
    dominika.mitrenga

    Scout
    51 pts

    29 reviews

    Pokój jest świetny

    7/17/22 | visit date: 7/17/22

    dominika.mitrenga 29 reviews

    Świetne zagospodarowanie przestrzeni i pomysłowe rozwiązania. Grupy lubiące nastawienie na współpracę nie zawiodą się! Klimat bomba! Momentami troszkę za prosty, szczególnie pierwsza zagadka, ale i tak jesteśmy zachwyceni :)

    Overall rating: 9/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Easy

    rx
    rx

    Navigator
    133 pts

    18 reviews

    Seria Świetnych Zagadek

    5/1/22 | visit date: 5/1/22

    rx 18 reviews

    Słyszałem dużo rekomendacji na temat tego miejsca, a dziś przyszła pora na ich weryfikację. Wszystko tutaj zagrało i to nawet dosłownie :) Idealnie wpasowane zagadki, lokalizacja (WOW!) i klimat - to wszystko robi megarobotę. Mocny punkt na mapie zdecydowanie warty odwiedzenia.

    Overall rating: 10/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Easy

    Anula
    Anula

    Scout
    84 pts

    8 reviews

    Bardzo ciekawy

    4/3/22 | visit date: 4/3/22

    Trusted review

    Anula 8 reviews

    Bardzo trudno zrobic dobra przygodowke, a tutaj jak najbardziej sie to udalo! Duza przestrzen ktora zostala fantastycznie wykorzystana, zagadki logiczne, duzy plus za elementy pracy zespolowej i za smaczki zwiazane z seria ksiazek. Pokoj do polecenia dla osob z jakimkolwiek doswiadczeniem lub tak jak u nas zrobic mix 2 osoby z doswiadczeniem 2 osoby bez.

    Overall rating: 9/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Medium

    Martyna L. 1
    Martyna L. 1

    Scout
    68 pts

    11 reviews

    Seria bardzo FORTUNNYCH zagadek

    6/11/22 | visit date: 6/11/22

    Martyna L. 1 11 reviews

    Z chłopakiem jeżdżąc po Polsce często polecano nam ten właśnie pokój, ale jakoś nigdy nie było nam tam po drodze. W końcu stwierdziliśmy - jedziemy stricte do tego pokoju i... Zrobił na nas ogromne wrażenie! Na początku przywitał nas przemiły MG, który sam stworzył ten pokój. Rozmawialiśmy dosyć długo, widać i słychać, że to co robi, robi z pasją. W końcu przeszliśmy do pokoju. Super wystrój, bardzo logiczne zagadki, które wymuszały współpracę. Efekt wow zrobiło jednak ostatnie pomieszczenie . Dosłownie stanęliśmy jak wryci! Wszystko na najwyższym poziomie! Nie ma się do czego przyczepić, może jedynie do tego, że jest tam tylko jeden er. Na pewno tam wrócimy gdy tylko pojawi się nowy!

    Overall rating: 10/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Medium

    Hetmanejro

    Scout
    75 pts

    6 reviews

    Jest super :D

    4/24/22 | visit date: 4/24/22

    Trusted review

    Hetmanejro 6 reviews

    Pokój jak najbardziej spełnił nasze oczekiwania :D Motyw starego kina dodaje super klimatu. Polecamy wszystkim serdecznie

    Overall rating: 10/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Medium

    Joisana (Zagadkowcy)
    Joisana (Zagadkowcy)

    Guide
    463 pts

    161 reviews

    Legenda escape roomów zaliczona! :)

    5/10/22 | visit date: 5/7/22

    Joisana (Zagadkowcy) 161 reviews

    Bardzo grywalny pokój z ciekawymi zagadkami. Większość z nich wymaga współpracy, jest też parę łamigłówek na logiczne rozumowania oraz momentów, w których najcenniejsza okaże się spostrzegawczość. Są różne sympatyczne niespodzianki w trakcie gry, zwiększające przyjemność z rozgrywki.

    Pokój bardzo dużo zyskuje na lokalizacji: budynek starego kina sam w sobie jest niesamowicie klimatyczny, a jeden moment gry robi DUŻE wrażenie.

    Moim zdaniem jednak potencjał tego pokoju – zarówno historii przewodniej, jak i miejsca – nie został do końca wykorzystany. Parę lat temu i kilka dziesiątek pokojów wcześniej “Seria Niefortunnych Zagadek” niewątpliwie by mnie zachwyciła, ale teraz widzę, ile rzeczy dałoby się podrasować: lepiej wykorzystać ogromną przestrzeń gry, jeszcze mocniej osadzić zagadki w tej przestrzeni (więcej kina w zagadkach), bardziej zanurzyć graczy w opowiadaną historię – tak, by mieli na nią bezpośredni wpływ. Mam wrażenie, że tutaj escaperoomowicze są jednak obok fabuły, są bardziej obserwatorami. Jak w kinie, tak, ale w jednym momencie bardzo wskazane moim zdaniem byłoby wkroczenie graczy “do akcji” tego “filmu”. Rozumiem, z czego wynika wspomniany brak (poruszyłam ten temat po grze w rozmowie z właścicielem), mimo to wciąż czuję niewykorzystany potencjał i niedosyt, gdyż pokój był świetny, ale czegoś mi jednak w nim zabrakło do pełni szczęścia.

    Nie znam “Serii niefortunnych zdarzeń”, toteż smaczków ocenić nie umiem. Muszę kiedyś przeczytać :)

    Właściciel jest przecudowną osobą. Uwielbiam, jak mistrz gry ma tyle pasji do escape roomów. Cieszę się, że pracuje nad kolejnymi zagadkami i ulepszeniem pokoju. Wszystkie zagadki mają zostać zmienione, więc mam nadzieję, że wybierzemy się tu kiedyś co najmniej jeszcze jeden raz, choć na razie to pieśń przyszłości.

    Myślę, że “Seria Niefortunnych Zagadek” najbardziej spodoba się osobom, które zebrały już pierwsze doświadczenia ER-owe, ale nie odwiedziły jeszcze topowych pokojów zagadek w kraju. Tylko czy takim osobom będzie się chciało jechać aż do Pszczyny na jeden pokój?

    Dodam jeszcze, że to jest jeden z tych pokojów, do których najdłużej chciałam się wybrać. Od lat słyszałam, jaki jest świetny. Pewnie byłam nawet jedną z pierwszych osób, które się dowiedziały o jego istnieniu, bo zanim powstał, dostałam mailowe zaproszenie do jego odwiedzenia (prowadzę bloga o escape roomach i zagadkach) :D Nie spodziewałam się wtedy, że będzie to jeden z najlepszych pokojów w Polsce. Podczas wyjazdów escape roomowych – nawet tych na Śląsk – Pszczyna nigdy nie była po drodze, bo leży na uboczu. Cieszę się, że w końcu udało się nam ten legendarny pokój odwiedzić!

    I na koniec ciekawostka: to już trzeci escape room w tym miejscu! :O Wcześniej był tam pokój zagadek w tematyce serialu “Zagubieni”, a jeszcze dawniej – w oparciu o “Fight Club”. Straszna szkoda, że się nie wybrałam wtedy, bo jedna i druga tematyka bardzo do mnie przemawia.

    Overall rating: 9/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Easy

    Zespół eR
    Zespół eR

    Guide
    348 pts

    109 reviews

    Niecodzienny wystrój...

    12/1/21 | visit date: 11/28/21

    Zespół eR 109 reviews

    Od dawna słyszałem, że jest to obowiązkowa pozycja na mapie polskich ER.
    Czy rzeczywiście tak jest?

    Na samym wstępie zostaliśmy miło przywitani przez twórcę pokoju, który w przystępny sposób przekazał nam informacje potrzebne do gry.

    Pokój przede wszystkim zdobywa serce scenografią i panującą atmosferą. Dodatkowo posiada wiele ciekawych, logicznych zagadek oraz mocno stawia na współpracę graczy.

    Zagadki nie są skomplikowane, dlatego nie warto się spieszyć, tylko spokojnie oddawać się przyjemności spędzania czasu w takim miejscu.

    Potwierdzamy, że jest to obowiązkowa pozycja dla każdego fana ER, po prostu trzeba przyjechać do Pszczyny i oddać się grze.
    Niecodzienny wystrój... Niecodzienny wystrój...

    Overall rating: 10/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Easy

    przemyslaw.nycz259
    przemyslaw.nycz259

    Scout
    55 pts

    5 reviews

    Zdecydowanie czołówka na Śląsku

    3/13/22 | visit date: 3/13/22

    Trusted review

    przemyslaw.nycz259 5 reviews

    Zdecydowanie pokój zasługuje na miano jednego z najciekawszych pokojów na Śląsku. Znajdziemy tutaj zagadki które idealnie pasują do całej historii i atmosfery wnetrza. Właściciele naprawdę stanęli na wysokości zadania projektując to miejsce. Czekamy z niecierpliwością na wersję 2.0 :)

    Overall rating: 9/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Medium

    Mateo :)
    Mateo :)

    Navigator
    142 pts

    39 reviews

    Póki co najlepszy!

    11/21/21 | visit date: 11/21/21

    Trusted review

    Mateo :) 39 reviews

    Jak w tytule - najlepszy pokój w jakim byliśmy!
    Do tej pory mamy na koncie 23 pokoje, ale ten zdecydowanie plasuje się na szycie rankingu.

    Pokój zrobiony z dużym rozmachem i starannością! Na prawdę robi wrażenie!

    Współpraca jest konieczna, żeby wyjść zwycięsko z zadania :)
    Zagadki rewelacyjne i bardzo pomysłowe. Wszystko bardzo logiczne. Świetnie wykorzystana przestrzeń i klimat :D

    Zdecydowanie 10 na 10!

    Overall rating: 10/10

    Customer service: 10/10

    Interior: 10/10

    Difficulty: Easy

    Page 1

    Show next

    Rooms with a thrill

    Choose one of the perfect scenarios for horror and thriller lovers Add a room

    Rooms perfect for the first time

    Great places to start your journey into escape room world Add a room